Wie zijn huis milieuvriendelijker wil stoken dan met een houtkachel, kan daarvoor sinds 2016 minimaal 500 euro krijgen van de overheid. Maar aan de subsidieregeling voor pelletkachels komt volgend jaar een eind. Opmerkelijk, want de bouw van de grote industriële varianten worden nog fors gesubsidieerd.
Een demonstratie voor schone lucht bij de Nuon/Vattenfallcentrale in Diemen. Beeld © RTL Z
Bedrijven die een biomassacentrale willen bouwen, zoals Nuon/Vattenfall in Diemen, kunnen daarvoor honderden miljoenen subsidie krijgen van de overheid. Consumenten die een pelletkachel willen aanschaffen, kunnen daar ook subsidie voor krijgen, variërend van 500 tot 2500 euro. Aan het laatste komt een eind, aan het eerste niet.
Een pelletkachel kost ongeveer 2500 euro, zonder installatie. Geen wonder dus dat sinds het begin van de subsidieregeling veel aanvragen zijn gedaan. In de afgelopen twee jaar alleen al werd jaarlijks ongeveer 13.000 keer om subsidie gevraagd, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Inmiddels zijn er 65.000 pelletkachels in ons land.
Beeld © RTL Z
Luchtvervuiling
Aan de subsidieregeling komt vervroegd een eind, want de negatieve effecten op de luchtkwaliteit wegen niet op tegen de lagere CO2-uitstoot die de kachels opleveren, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) in haar Hoofdlijnenbrief Schone Lucht Akkoord.
"We weten steeds meer hoe slecht luchtvervuiling is voor je gezondheid en we zien steeds meer dat die pelletkachels toch veel fijnstof opleveren", zegt Van Veldhoven. "Dus daar willen we in ieder geval geen subsidie meer aan gaan geven."
In de branche is weinig begrip voor het besluit, want de pelletkachels zijn stukken beter voor het milieu dan ouderwetse haardkachels, vertelt Tom Wanders, van de stichting Nederlandse Haarden en Kachelbranche (NHK). "Vergelijk een open haard met een oldtimer, en de pelletkachel is een elektrische auto. Daartussen zit nog veel verschil."
'Doorpakken'
Voor Milieudefensie gaat het besluit juist niet ver genoeg, al zijn ze blij dat de subsidie op de pelletkachels wordt afgeschaft. "Maar dan moet je ook doorpakken. Als het voor de burger weg moet, dan ook voor de industrie", zegt Bram van Liere.
Volgens de milieubeweging verschilt een pelletkachel niet veel van een biomassacentrale: "Er gaat hout in, het wordt verbrand en er komt CO2 [Redactie: meer dan met kolen en gas] en luchtvervuiling uit [Redactie: naast fijnstof, roet en andere verbrandingsstoffen zoals het voor mens en natuur schadelijke stikstofoxide en stikstofneerslag]. Dat kunnen we niet meer hebben", aldus Van Liere.
Volgens Van Veldhoven kun je die twee zaken alleen niet zo met elkaar vergelijken, want de biomassacentrales moeten aan strenge regels voldoen. "Je kunt je voorstellen dat er allerlei doeken en filters zijn om de uitstoot aan banden te leggen, dus daar wordt heel goed op gelet."
Redactie: Door een fout uit het verleden heeft Nuon/Vattenfall in Diemen buitenproportionele uitstootnormen voor o.a. stikstof toegewezen gekregen.
Bronvermelding: dit artikel is gebaseerd op een artikel van RTL-Z