De meeste van de onderstaande opties kosten weinig of niets. 

Instellingen CV

De CV-onderhoudsmonteur zet de CV vaak op een hoge temperatuur, meestal 80 graden. Dat is vooral bedoeld om te voorkomen dat het huis onvoldoende warm wordt gestookt. Maar het kan ook al warm worden bij een CV-instelling van 50 of 60 graden. Kwestie van proberen.

Een vloerverwarming mag maximaal tot 40 graden opwarmen, dus daarvoor is 50 graden zeker voldoende. De vloerverwarmingspomp moet dan wel op maximaal staan, zodat het warme water snel wordt rondgepompt.

In de zomer moet die pomp juist heel laag staan (maar niet uit om dichtslibben te voorkomen), want de pomp gebruikt het hele jaar behoorlijk wat stroom.

Voor warm water uit kranen mag de instelling van tapwater niet onder de 60 graden komen i.v.m. legionella.

thermostaat 2 graden omlaag Doorzon

Enkelglas

Drie oplossingen voor huizen met enkelglas of oud dubbelglas: 

1. De goedkoopste optie is zelf een voorzetraam maken met krimpfolie. De zeer beperkte kosten en inspanning zijn bij de huidige hoge gasprijzen bijna direct terugverdiend. Lees dit artikel voor meer details. Daarin wordt verwezen naar een duidelijk stappenplan van de uitvinders, die werken bij TNO.

Plaats geen voorzetraam bij HR++ glas, want door de warmte kan HR++ glas gaan barsten.

2. Een duurdere oplossing is het ophangen van isolatiegordijnen. Of een dubbel plisségordijn met aluminium coating, want dat verdubbelt de isolatiewaarde. Gordijnen helpen tevens om in de zomer de warmte buiten te houden.

3. Isolatiefolie om direct op het raam te plakken kan ook, maar is relatief duur en de isolatiewaarde is vergelijkbaar met krimpfolie. Het wordt bovendien gemaakt door chemiebedrijf 3M, dat grote hoeveelheden giftig PFAS loost in de Westerschelde en in de lucht.  De vis aldaar is inmiddels afgekeurd voor consumptie. 

Gedrag

Tot slot nog drie gedragsveranderingen:

1. Dagelijks douchen is een bekende routine, maar om de dag is beter voor de huid. Minder vaak of korter douchen betekent ook minder gas. Nog beter voor de huid en de gasrekening is koud(er) douchen. Het schijnt een kwestie van wennen te zijn.

2. Stoppen met ventileren om de warmte binnen vast te houden werkt averechts. Het zorgt voor een opstapeling van vuile en vochtige lucht. Dagelijks luchten op het warmste moment van de dag helpt al. Of raamroosters (tijdelijk) openzetten. Dat verlaagt de temperatuur nauwelijks. Ander voordeel is dat verse droge lucht beter opwarmt dan de reeds aanwezige vochtige lucht. 

3. Een lichaam in actie koelt weinig af. Stil zitten op de bank voor de tv (of andere apparaten) zorgt echter voor een lagere gevoelstemperatuur. Het is eigenlijk heel inefficiënt om in dat geval een hele ruimte langdurig te verwarmen om alleen een paar lichamen warm te houden.

Blijf warm met een elektrische deken met een instelbare thermostaat, die bovendien de geproduceerde warmte langer vasthoudt. Dan kan de deken na een (half) uur weer uit en dat bespaart dure stroom.

warmtedeken met thermostaat

 

Meer (snelle) bespaartips staan op Milieu Centraal.

Hout en biomassa

Op Milieu Centraal wordt tevens uitgelegd dat stoken op hout (en biomassa) als vervanger van gas nogal wat nadelen kent. Inmiddels ook in financieel opzicht door de sterk gestegen hout- en biomassaprijzen met de bijbehorende tekorten.

Tweede biomassacentrale verdwijnt, nog twee te gaan

Het tekort aan biomassa zorgt voor de sluiting van de biomassacentrale uit 2019 voor zwembad De Sniep. Door de kapitaalvernietiging van deze sluiting, de benodigde bouw van een nieuwe centrale met behorende infrastructuur, waaronder een transformatorhuisje van bijna 3 ton, krijgen de inwoners weer een rekening gepresenteerd van het gemeentelijke biomassabeleid met alle bijbehorende vervuiling.

Terwijl al ruim voor 2019 bekend was, dat een tekort aan biomassa op handen was? Wanneer voert de gemeente de in 2020 unaniem ingediende motie 'Stop biomassa' volledig uit om de twee resterende centrales definitief te laten verdwijnen?