Is Nuon/Vattenfall bevangen door gulzigheid? Is dat de reden dat het energiebedrijf per dag 25 vrachtwagens vol biomassa naar Diemen wil slepen? Of is het hebzucht, zo’n grote greep uit de overheidssubsidies voor duurzame energie? Of speelt gemakzucht een rol? Pure luiheid om biomassa te bestempelen als CO2-neutraal?
Vraag het de kunstenaars die 17 mei 2019 voor het hoofdkantoor van Vattenfall in Zuidoost stonden en ze beantwoorden alle vragen instemmend. Met een live performance confronteerden ze het vroegere Nuon met de kritiek uit IJburg en andere buurten aan de oostkant van Amsterdam op de biomassaplannen van het energiebedrijf.
Alle zeven hoofdzonden komen voorbij in het doolhof dat met een krijtspuitbus op de stoep is gekalkt. Dat eindigt in het midden bij een treurig kerstboompje. Dat is waar de biomassacentrale volgens de actievoerders toe leidt: heel veel dode bomen.
Aardgas
Vattenfall ziet biomassa als duurzaam alternatief voor aardgas bij de opwekking van stadsverwarming voor tienduizenden woningen in Amsterdam en Almere. Biomassa is een hernieuwbare brandstof. Daarom kan Vattenfall er honderden miljoenen aan subsidies voor vragen.
De actievoerders onderstrepen dat bij het verbranden van de biomassa, houtkorrels uit het buitenland, op korte termijn juist meer broeikasgassen de lucht in gaan dan bij aardgas. De biomassacentrale kan ontbossing in de hand werken, vrezen zij. Ook hebben ze zorgen over luchtvervuiling.
Volgende week is dit ook onderwerp van een spoeddebat in de Amsterdamse gemeenteraad. De Partij voor de Dieren wil weten waarom een unaniem advies van de deelraad in Oost de gemeenteraad nooit heeft bereikt. Kunstenaar Swart, boos teruggetreden als deelraadslid voor GroenLinks in Oost, spreekt van sabotage.
Vergunning afwijzen en start landelijke petitie
Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) blijft liever voorlopig gas verstoken in plaats van biomassa. Hij vindt dat de provincie het dossier naar zich toe moet trekken en de vergunning voor de centrale moet afwijzen. Met de actievoerders vindt hij dat de gemeenten Amsterdam, Almere en Diemen de lopende gesprekken over een convenant moeten staken. “Daarmee legitimeer je de biomassacentrale.”
Deze dag was tevens de start van de landelijke petitie tegen de miljarden (!) aan subsidies op biomassacentrales.
Waddinxveen
Nuon/Vattenfall speelt een grote rol in de beoogde aanleg van een fossiel (afval)warmtenet, dat start in Rotterdam en via Waddinxveen(se biomassacentrales) naar Leiden loopt. Zowel in Rotterdam als in Leiden bezit Nuon commerciële warmtenetten.
Bronvermelding: dit artikel is mede afkomstig uit het Parool.