Onderzoek

In 2015 heeft Duurzaam Waddinxveen onderzocht hoeveel zonnepanelen er liggen in de wijk Zuidplas. De teller stokte bij 1100 waarvan 100 op een schooldak. Bijna 90% van alle daken zijn leeg, terwijl meer dan de helft van alle daken geschikt zijn voor zonnepanelen. Met 10 tot 14 stuks kan een gemiddeld huishouden voorzien in haar jaarlijkse behoefte aan elektriciteit, waardoor ieder huishouden kan meehelpen om het gebruik van fossiele brandstoffen omlaag te brengen.

Hoewel er diverse commerciële aanbieders zijn om te helpen met de overstap naar zonne-energie, blijken er in de praktijk toch aanzienlijke belemmeringen te zijn. Voor huurders is een actieve en voorwaardenscheppende eigenaar of corporatie nodig om e.e.a. mogelijk te maken. Woningeigenaren hikken aan tegen de aanschafprijs van circa €3500 all-in, hebben een ongeschikt dak of vinden zonnepanelen lelijk. Bedrijven hebben te maken met allerlei regels.

Duurzaamheidsvisie 2016 

In 2016 is Duurzaam Waddinxveen actief op zoek gegaan naar een alternatief voor alle inwoners van Waddinxveen, inclusief ondernemers, huurders en woningeigenaren. Directe aanleiding was de komst van de gemeentelijke Duurzaamheidsvisie en het bijbehorende Uitvoeringsprogramma, waarin o.a. het streven naar 25% duurzame opwekking in 2025 als doel is opgenomen.

In eerste instantie is gekeken naar het oprichten van een energie coöperatie. Maar dat bleek weinig flexibel, te beperkt van omvang voor de beoogde 25% doelstelling en introduceert enige risico’s rond investeringen, beheer en continuïteit. Deze relatief kleinschalige opwekking is vooral gericht op buurtinitiatieven en (sport)verenigingen. Hier vindt u het onderzoek waarbij zonnepanelen op eigen dak, via een energie coöperatie, of via een zonnepark worden vergeleken.

Zonneparken voor inwoners: overheid vormt belemmering

Het idee ontstond voor een kleinschalig zonnepark met een paar duizend panelen, bijvoorkeur in Waddinxveen op ongebruikte locaties of grote (bedrijfs)daken. We hebben de Gemeente in contact gebracht met een exploitant van zonneparken, tevens energiebedrijf, die tegen relatief lage kosten dergelijke parken kan aanleggen. Ondernemers die ruimte hadden zagen echter op tegen alle gedoe met vergunningen of wilden hogere financiële opbrengsten. Grotere locaties, zoals langs de Zuidelijke Rondweg (Triangel), bij de A12/Moordrechtboog of langs de toekomstige Randweg Waddinxveen (Vredenburghlaan) stuitten echter op een volledig gebrek aan medewerking van de betreffende overheden.

Ook een lokaal initiatief aan het Noordeinde werd door de provincie onmogelijk gemaakt. Terwijl de provincie wel een enorm zonnepark aan de Bredeweg vergunde aan een internationaal mijnbouwbedrijf?

zonnepark zonneveld zonnepanelen www.duurzaamwaddinxveen.nl