In april 2017 werden wij aangenaam verrast door de mededeling van de gemeente, dat er een andere systematiek van beprijzen van het afval ophalen gaat komen. Met daarbij een optie om actieve afvalscheiders te belonen en huishoudens die hun afval niet of weinig scheiden juist meer te laten betalen.

De werkgroep Duurzaam Waddinxveen heeft diverse keren in Hart van Holland aandacht gevraagd voor afval scheiden door huishoudens, maar nu gaat het over de zeer belangrijke rol van de gemeente hierin. Zij kan het systeem verbeteren. De gemeente heeft in haar Duurzaamheidsvisie aangekondigd dat in 2020 minimaal 75% van het huishoudelijk afval gescheiden moet worden ingezameld. Om de Waddinxveners daartoe aan te zetten komt er een mogelijkheid om een variabele heffing voor het restafval, zeg maar de inhoud van de grijze container, in te voeren.

zo dus niet tekstWij zijn hier blij mee, want hiermee gaat Waddinxveen aansluiten bij omringende gemeentes, die al eerder een variabele afvalstoffenheffing hebben ingevoerd. Overal waar een dergelijk systeem wordt ingevoerd daalt de hoeveelheid aangeboden restafval sterk. Zoals in Zuidplas en Bergambacht waar inmiddels de helft minder restafval wordt aangeboden. Dat bespaart de burger kosten en de gemeente hoeft minder op te halen en af te voeren. Bovendien wordt er meer afval gerecycled.
 
Keuzes
 

De gemeente weet nog niet welk systeem ze gaat invoeren. De gemeenteraad mag kiezen uit twee varianten:
1. “Afval Scheiden Loont”: een lager vast tarief voor iedereen + een bedrag per keer dat de grijze container wordt aangeboden.
2. “Omgekeerd Inzamelen”: het restafval wordt door de bewoners in ondergrondse containers gegooid en men moet ook zelf het andere afval scheiden en wegbrengen. Alleen gft en oud papier zullen nog worden opgehaald.

De werkgroep heeft al eerder gewezen op het systeem waarmee men betaalt per leging van de grijze container of storting in de ondergrondse container. Dus hoe meer je het afval scheidt, hoe minder je hoeft te betalen. Daarnaast is er een vaste lagere afvalstoffenheffing voor één- of meerpersoonshuishoudens.

Wat vinden wij?
 
Optie 2, met zelf alles scheiden en wegbrengen, op oud papier en gft na, vereist een te grote gedragsverandering van de inwoners. Het zou zelfs illegaal dumpen van afval tot gevolg kunnen hebben zoals in Alphen a/d Rijn. Wij zouden dan ook graag zien dat de gemeenteraad kiest voor optie 1, waarbij een huishouden minder gaat betalen als de grijze container minder dan 1 keer in de 2 weken wordt geleegd.
 
Door betere afvalscheiding verwachten wij een toename van de plastic afvalstroom (inclusief blik en verpakkingen). Om zwerfafval te voorkomen en de inwoners extra te stimuleren dient plastic afval voortaan wekelijks te worden opgehaald.
 
En wat gebeurt er in de praktijk?