(uit het AD van 6 juli 2018)

Zuid-Holland wil geen twee hectare aan zonnepanelen op een stuk braakliggende sierteeltgrond aan het Noordeinde 104 in Waddinxveen. Een halve hectare zou nog wel worden toegestaan.

'De provincie wil geen zonneparken op land', aldus Duurzaam Waddinxveen. 'Zij wil enkel panelen op daken toestaan en dat lukt dus juist niet in Waddinxveen.' De werkgroep noemt het triest dat zoveel enthousiasme om stroom op te wekken tot een kwart van de beschikbare grond moet worden beperkt. 'De vraag is of dat nog rendabel is.'

Het was de bedoeling nog voor het einde van het jaar de eerste tweehonderd zonnepanelen bij wijze van proef te plaatsen. De Waddinxveners Peter Jan van Klaveren en Robert Jan Nieland hebben zich daarvoor verenigd in het samenwerkingsverband ZonneVeen dat zou kunnen uitgroeien tot de zonnestroomcoöperatie Mega Watt in 't Veen.

Voor hen is het opwekken van duurzame energie op een plek waar een sierteler niet meer goed uit de voeten kan een mooi alternatief. De hoogte van de panelen bedraagt ongeveer één meter en ze kunnen landschappelijk worden ingepast.

De gemeente Waddinxveen juicht het idee van een particuliere zonneweide toe. 'Het is goed dat inwoners initiatief en verantwoordelijkheid nemen', aldus het college dat hiermee hoopt op een vliegwieleffect voor andere duurzame projecten om in 2025 te kunnen voldoen aan een kwart van de energiebehoefte in het Gouwedorp.